Chilli con carne

29 listopada 2013



To zdecydowanie ulubiona potrawa mojej drugiej połóweczki. Nie wiem, co takiego jest w czerwonej fasoli, ale nie znam faceta, który by jej nie lubił. Meksykańsko - teksańskie smaki to zdecydowanie męskie gusta. Oczywiście stopień ostrości zależy od gotującego. Możesz dodać tyle chilli, ile lubisz. My preferujemy na pikantnie. Dla osób, które w kuchni nigdy nie używały tej przyprawy - na prawdę warto jej spróbować. Jeśli dodacie odrobinę potrawa całkowicie zmieni smak a gwarantuję, że nie będzie bardzo ostra. Wszytko to kwestia umiaru. Wierzcie mi. Odkąd wprowadziłam chilli do mojego kanonu przypraw dodaje ją, gdzie mogę. Chilli con carne zaś to doskonałe danie na zimne pogody - pożywne, rozgrzewające, a przede wszystkim łatwe do przyrządzenia. Z gatunku zawsze udanych, więc często raczę nim moich gości. Do tej pory wszyscy bardzo chwalili.



Potrzebne składniki na 3 - 4 osoby to:
łyżka oliwy lub oleju
cebula
ząbek czosnku (można dodać 2 mniejsze)
chilli (przyprawa) - wedle uznania
kmin rzymski (kumin) - choć nie jest to konieczne
suszone oregano - wedle uznania
sól i pieprz do smaku
około 400 - 500 g mięsa mielonego wołowego lub mieszanego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
puszka krojonych pomidorów bez skórki (tu musicie odnaleźć swoją ulubioną firmę, bo faktycznie mają zupełnie odmienne smaki)
czerwona papryka  (ja dodaję pół)
puszka czerwonej fasoli (zalewę odsączamy)
bulion wołowy lub wołowo-wieprzowe


Sposób przyrządzenia: 
  • Na początek należy rozgrzać olej/oliwę na dużej patelni, a następnie zeszklić na niej pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. W dalszej kolejności dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawy (chilli, kumin i oregano). Smażymy około minutki mieszając.
  • Później dodajemy mięso mielone, które musimy zrumienić z każdej strony, aby nie pozostało surowe. Pamiętajcie o częstym mieszaniu potrawy, by mięso się nie skleiło. Gdy wysmażymy mięso, doprawiamy je sosem sojowym oraz cukrem, a następnie dodajemy krojone pomidory wraz z zalewą.  Całość dusimy pod przykrywką około 20 min. Po kilku minutach należy sprawdzić, czy danie nie wymaga doprawienia solą lub pieprzem.
  • Dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę lub drobne paseczki oraz wrzucamy bulion i dalej dusimy całość pod przykryciem około 10 minut.
  • Na koniec dodajemy odsączoną czerwoną fasolę i gotujemy około 3 minut. Nie więcej. W przeciwnym razie fasolka nam się rozgotuje.
  • Przygotowując danie cały czas pamiętamy o mieszaniu.
  • Chilli con carne podaję głównie z ryżem, jeśli jednak macie ochotę na odrobinę meksykańskiego akcentu można mięso podać w tortilli bądź z chipsami nachos.
Smacznego!





Zobacz także

2 komentarze

  1. Ślinka cieknie ! pomijając aspekty smakowe, to już wstęp do własnej książki kucharskiej pt.Smaki Naszych Facetów ?! może warto, pomysł sprzedaje za darmo, no za przepis na >>>? zastanowię się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. może piernika świątecznego?? już niedługo się podzielę! :D
    a mężczyzna zawsze najlepszy degustator :D

    OdpowiedzUsuń