Świąteczny piernik
Święta Bożego
Narodzenia kojarzą mi się przede wszystkim z przyjemnymi zapachami unoszącymi się
z kuchni. Mmmm... ten cudowny korzenny zapach piernika. To jest właśnie to, czym chciałabym się dziś z Wami podzielić. Wiem, wiem. Prawdziwy
piernik powinien być robiony kilka tygodni wcześniej i sobie poleżakować, aby zmieknąć, ale ja
zawsze z cierpliwością byłam na bakier, więc chyba bym oszalała sprawdzając
codziennie, jak wygląda. Z tego względu
wybrałam coś prostszego w formie. Zapewniam, że zarówno smak, jak i zapach
będzie nieziemski.
Składniki:
3 szklanki mąki
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika bądź własna mieszanka przypraw wedle preferencje np. cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir.1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
słoik powideł śliwkowych (najlepiej z domowej spiżarki)
1 szklanka mleka/maślanki
3/4 szklanki oleju
bakalie wedle uznania (ja najbardziej lubię po prostu orzechy włoskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie by dodać np. suszone daktyle, rodzynki)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika bądź własna mieszanka przypraw wedle preferencje np. cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir.1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
słoik powideł śliwkowych (najlepiej z domowej spiżarki)
1 szklanka mleka/maślanki
3/4 szklanki oleju
bakalie wedle uznania (ja najbardziej lubię po prostu orzechy włoskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie by dodać np. suszone daktyle, rodzynki)
Wykonanie
- Przygotowanie jest szalenie proste. Najpierw mieszamy składniki suche, a następnie po dodaniu składników mokrych miksujemy całość. Na koniec dodajemy bakalie.
- Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 200˚C. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem lub widelcem, czy w środku ciasto nie jest mokre.
- Kiedy piernik ostygnie zabieramy się za polewę czekoladową. Gotową do podgrzania dostaniecie w sklepie spożywczym. Ja natomiast polecam wykonanie jej samodzielnie z poniższego przepisu.
Składniki na polewę:
2 łyżki masła
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek śmietany kremówki (czyli 30% lub 36%)
3 łyżki kakao
5 łyżek śmietany kremówki (czyli 30% lub 36%)
Wykonanie:
- Wystarczy roztopić w garnuszku masło z cukrem. Dodać kakao oraz śmietanę cały czas mieszając. Gotować krótko do zgęstnienia. Pamiętajcie, że polewa gęstnieje stygnąć, więc udekorujcie ciasto dopiero po zgęstnieniu. Na wierzch warto ułożyć kilka orzechów bądź bakalii.
5 komentarze
No i teraz będę musiała zrobić ;) hehe. Koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńto ja się piszę na degustację :D - M.
UsuńOczywiście :) choć mam pietra, bo i tak pewnie nie będzie tak dobry jak Twój :) a korci mnie by do niego dodać pokruszoną gorzką czekoladę :)
Usuńto może być ciekawe rozwiązanie - aczkolwiek czekoladowa jest polewa, więc trzeba uważać, by piernika nie zamienić na czekoladowe ciasto z przyprawami korzennymi. A jestem pewna, że wyjdzie Ci równie dobry, jak nie lepszy! :D
UsuńM.
ja uwielbiam ciasta czekoladowe, więc się nie obrażę jeśli taki wyjdzie ;D choć masz rację, że jak się doda mało czekolady do środka to powinno być idealnie - bo będzie i piernikowo i czekoladowo :)
Usuń