Pyszne batoniki zbożowe

16 lutego 2014

odżywcze batoniki zbożowe

Naszła mnie ochota na batoniki zbożowe. Bardzo długo ich nie robiłam. A wypieki to moja specjalność. Jakoś dużo lepiej idzie mi pieczenie niż gotowanie, może dlatego, ze wyniki są zadowalające:) Mam jednak zakaz na produkcję słodkości. "Gazela" trzyma linię, jak na maratończyka przystało. Stwierdził, że za bardzo mu smakuje i zjada wszystko naraz.  Czasem jednak nie wytrzymuję i efekt widzicie na zdjęciach :) W końcu kobiecie w ciąży odmówić nie wolno :)

Batoniki są na prawdę proste do wykonania, choć piecze się je aż godzinę. Warto jednak poświęcić kawałek weekendu, by później przez cały tydzień wzbudzać zazdrość kolegów w pracy, gdy nad ranem do pierwszej kawki wyciągniecie takie pachnące, pożywne, owsiane batoniki zbożowe. W przeciwieństwie do potrójnie czekoladowych ciasteczek wyśmienicie zachowują świeżość. W zasadzie im dłużej leżą, tym lepiej. Tylko pamiętajcie by nie trzymać ich w cieple.
 
Składniki
ok 350 g płatków owsianych górskich, crunchów lub granoli
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
mieszanka ziaren sezamu, słonecznika, pestek dyni
suszona żurawina
wiórki kokosowe
dowolne orzeszki (ja używam pokruszonych włoskich)

domowe batony

Wykonanie
  • Na początek podgrzej mleko skondensowane.
  • Następnie wymieszaj mieszankę płatków z ulubionymi dodatkami (powyższe są jedynie przykładowe, możesz dodać również bakalii, np. pokrojone suszone morele, w zależności co Ci w duszy gra). 
  • Składniki zalej podgrzanym mlekiem, a następnie starannie wymieszaj. To bardzo ważne, gdyż właśnie mleko skleja nam wszystkie suche składniki. Nie przejmujcie się, bo i tak będzie go najwięcej na dnie. 
  • Rozprowadź masę na małej prostokątnej blasze za pomocą łopatki. Postaraj się by powierzchnia była gładka. 
  • Piecz przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 130˚C. Ja zamiast bawić się w smarowanie blachy (a potem jej nieszczęsne mycie) wykładam ją papierem do pieczenia. Wierz mi, później o wiele łatwiej wyjąć całego batona z foremki. 
  • I co jest bardzo ważne na koniec: pamiętaj, aby po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika, koniecznie pokroić całość w małe kwadraty lub jeśli wolisz prostokąty. Gdy masa stwardnieje, stępisz tylko nóż. 
  • Spożywać można po całkowitym wyschnięciu.

Paluszki lizać :)
Zastanawiacie się pewnie, jak wytrzymają cały tydzień? Wytrzymają. Są na prawdę mega pożywne. To tak, jakby owsianka w batoniku. Daje mega zastrzyk energii. 
Jak zrobicie koniecznie wstawcie zdjęcia swojego dzieła na funpage :)



owsiane batony
batony zbożowe




Zobacz także

8 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Kochana i tak też smakują :) Ostał się jeden, jedyny ostatni kawałeczek :) Polowanie trwa :) Zachęcam do wykonania - tylko uzależnia :)

      Usuń
  2. W miniony weekend miałem przyjemność zostać degustatorem owych słodkości. Potwierdzam "przepyszność" w każdym calu i pozdrawiam!
    K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma to jak zadowolony degustator i smakosz :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że Ci się podoba :)

      Usuń