Tagliatelle z dynią
Jeżeli coś takiego, jak reinkarnacja faktycznie istnieje, to w którymś z wcieleń musiałabym Włoszką. Po pierwsze jestem charakterna, głośna i hałaśliwa. Po drugie - kocham jeść. Po trzecie popadam w skrajności (jak kochać to księcia, jak kraść to miliony). Po czwarte w związku kocham na całego, ale jestem bardzo zazdrosna. Po piąte - rodzina to moje numero uno. Po szóste - w Rzymie zawsze czuję się, jak w domu (zupełnie jakbym to miejsce znała). No i na koniec kocham włoską kuchnię. Pasta, pasta, pasta! Kluski mogę jeść w każdej formie, boski parmezan, szynkę prosciutto, pizzę i wino. Ohhhh uwielbiam, uwielbiam. W dodatku w rodzinie mam Włocha. Uwielbiam, gdy gotuje. Przy stole wówczas jestem pierwsza i czekam ze sztućcami w dłoniach. Wyprosiłam rodzinny przepis na Napoli. Mam, nie dam. Rodzinny sekret to rodzinny sekret. Za to dziś podzielę się z Wami moim najnowszym odkryciem. Pasta z dynią. Niebo w gębie. Mmmmm, mniam, mniam....
Składniki (dla dwóch osób):
makaron tagliatelle
100 g szynki prosciutto lub parmeńskiej
łyżka masła
100 g dyni
łyżeczka maku
pieprz
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
1/3 szklanki śmietany kremówki lub zwykłej do sosów
ser parmezan lub grana padano (wedle uznania)
Wykonanie:
- Najlepiej zacząć przygotowując wszystkie składniki, bo całość robi się bardzo szybko, a więc ucieramy dynię na tarce, wyciskamy sok z pomarańczy, kroimy szynkę na małe kawałeczki i nastawiamy wodę na makaron. Pamiętajcie, że al dente smakuje najlepiej.
- W czasie, gdy gotuje się nam makaron, na patelni podsmażamy szynkę koło 3 minut. Ja nie używam do tego żadnego tłuszczu, ze względu na tłuszcz zawarty w samej wędlinie. Zrumienioną i chrupiącą szynkę odkładam na bok. Następnie na maśle podsmażam dynię z makiem. Dodaję pieprzu, by całe danie było bardziej wyraziste. Oczywiście najlepszy będzie pieprz z młynka, ale jeśli nie macie zwykły zdecydowanie wystarczy. Smażę około 5 minut, aż dynia będzie miękka i lekko przyrumieniona.
- Następnie dodaję szynkę. Z makaronu odlewam wodę, zostawiając koło 1/4 szklanki do dyni. Dodaję również sok z pomarańczy, śmietanę. Mieszam wszystkie składniki i zagotowuję.
- Na koniec wsypuję makaron, mieszam i gotuję koło minuty, aż sos zgęstnieje.
- Po wyłożeniu na talerz nie żałuję sobie parmezanu.
Smacznego! My uwielbiamy!
2 komentarze
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńI smakowicie smakuje :) Serio. Kluski z dynią brzmią dziwnie, ale są super :)
Usuń