Prosta i szybka tarta gruszkowa

16 listopada 2015

Uwielbiam domowe wypieki. Przyjemność sprawia mi nie tylko samo jedzenie, ale i ich przyrządzanie. Wydaje mi się, że to drugie nawet bardziej. Dla osoby stojącej przy kuchni nie ma nic lepszego niż widok rodziny, zajadającej się jej potrawami. Moi rodzice początkowo nie chcieli uwierzyć, że robię cokolwiek w kuchni. Już nie mówiąc o satysfakcji, jaką z tego czerpię. Nigdy nie przejawiałam tym większego zainteresowania. W zasadzie piekę dzięki Dorocie Świątkowskiej. To jej blog i jej niesamowite wypieki mnie zainspirowały. Większość przepisów, jakie wykorzystuję, mam właśnie z jej bloga lub książki. To moje piekarnicze guru.

Tym razem jednak chciałam Wam zdradzić  przepis mojej mamy na tartę. Oryginalnie to tarta jabłkowa. Ja zrobiłam swoją wersję z gruszkami w aromatycznych, korzennych przyprawach. Tanie, proste i szybkie do przyrządzenia. Jeśli nagle się dowiecie, że za 2 godziny wpadają do Was goście, nie ma nic prostszego.
 
Składniki:
1 kg gruszek 
przyprawy wedle uznania: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 jajo (najlepiej od szczęśliwych kurek)
2 żółtka
1/2 paczki masła
cukier wanilinowy
 
Wykonanie:
  • Na początek należy przygotować gruszki. Obrać ze skóry, wykroić nasiona i podgotować z przyprawami. Ja użyłam cynamonu i gałki muszkatołowej. Ale możecie dodać również kardamonu. Ilość absolutnie zależy od waszych preferencji. Kiedy gruszki będą już wystarczająco miękkie, odlejcie z nich nadmiar wody i odstawcie. Gruszki mają jej w sobie całkiem sporo.
  • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce zagniatając ręcznie. Powstałe ciasto należy podzielić na pół. Jedną część wykładamy okrągłą formę do tart. Na niej układamy nasze gruszki. Drugą rozwałkowujemy i wycinamy foremkami serduszka, które dowolnie układamy na wierzch. 
  • Jeśli nie chce Wam się bawić w układanie serduszek proponuję ciasto podzielić na dwie części. Większą (2/3 ciasta) wyłożyć dno,w  ten sposób formując grubszy spód niż ja, a mniejsza użyć, jako kruszonka na wierzch.
  • Całość pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC
Mało skomplikowane prawda? Życzę miłego, smacznego tygodnia!
 
 
 

Zobacz także

0 komentarze