Mój sposób na idealną sałatkę z kuskusem, fetą i awokado

1 lutego 2016

Są takie dni, kiedy coś za nami chodzi. Coś wrzuciłoby się na ząb. Nie ma się pomysłu na lunch do pracy, na zdrową i smaczną kolację, albo dzwonią do Ciebie goście, że wpadną dziś wieczorem. A Ty? Kurcze, co ja mam podać. Wkładasz buty, biegniesz do pierwszej lepszej cukierni, by kupić ciasto. Ale po co? Zamiast tego możesz zrobić szybką, zdrową i prostą sałatkę z kuskusu. Gwarantuję, że zrobisz jej za mało.

Odkąd pierwszy raz jej spróbowałam, kompletnie straciłam głowę. Jest absolutnie przepyszna. Mówię poważnie. Musisz ją wypróbować. Składników na prawdę nie jest wiele, a samo wykonanie zajmuje jakieś 10 minut. Mogłabym jeść ją codziennie na kolację lub drugie śniadanie. Zwykle mąż musi mnie upominać, żebym mu nieco zostawiła.

Składniki:
szklanka kuskusu
pomidory suszone w zalewie
sera Feta
awokado
czarne oliwki bez pestek
natka pietruszki
oliwa z oliwek (choć najlepiej zastosować zalewę z pomidorów, jest pikantniejsza)
gruby plaster cytryny do skropienia
opcjonalnie szczypta ostrej papryki lub chili
 
Wykonanie:
  • Kuskus należy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, a więc odmierzyć wymaganą ilość, a następnie zalać wrzątkiem i pozostawić, aż napęcznieje. Zajmuje to niecałe 5 minut.
  • W tym czasie pokrój awokado, suszone pomidory i fetę oraz oliwki.
  • Kuskus warto wymieszać, aby nie był posklejany i jeszcze chwilę odczekać, by przestygł. Inaczej w misce zrobi się breja.
  • Gdy ostygnie wykładam wszystko do miski. Najpierw kuskus (zostawiam nieco, by oprószyć nim całość na koniec), awokado, oliwki, pomidory, ser. Dokładam zielonej pietruchy. Całość skrapiam sokiem z cytryny (aby awokado nie traciło swojej pięknej, zielonej barwy). 
  • Dodaję nieco oliwy ze słoiczka z pomidorami. Opcjonalnie  nieco ostrej papryki (lub przyprawy z chilli) lub pieprzu.
  • Radzę nie używać soli. Z reguły zarówno feta, jak i pomidory są słone. 
Mówiłam, że proste? Koniecznie daj znać, czy Ci zasmakowała. Celowo nie podaję składników, bo ich ilość zależy Twoich preferencji. Ja ubóstwiam awokado i natkę pietruszki, więc ich sobie nie szczędzę. Smacznego!
 

Zobacz także

0 komentarze