Rabarbarowe crumble
Nareszcie nadszedł czas na rabarbar. Wprost nie mogłam się go doczekać. Zawsze przywodzi mi na myśl słodkie wspomnienie beztroskiego dzieciństwa. Uwielbiam wykorzystywać go w ciastach. Uwielbiam robić z niego super orzeźwiający kompot. Ale najbardziej lubię zwykłe, szybkie i super proste rabarbarowe crumble z gałką waniliowych lodów. To mój hit na wiosnę. Nie wiem, co trwa krócej przygotowywanie, czy znikanie z formy. U nas wychodzi na raz.
Składniki:
ok 800 g do 1 kg rabarbaru
70 g cukru
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki
110 g masła (najlepiej prosto z lodówki)
opakowanie cukru wanilinowego lub 3 łyżki cukru białego
3 łyżki cukru brązowego demerara
Wykonanie:
- Rabarbar kroimy w małe kawałeczki i wraz z pozostałymi składnikami wrzucamy do garnka. Gotujemy, aż masło całkowicie się rozpuści a rabarbar zacznie zmieniać konsystencję na różowy, gęsty żel, co powinno zająć około 5 minut.
- Przekładamy całość do formy
- Przygotowujemy kruszonkę zagniatając składniki ręcznie, a następnie oprószamy nią rabarbar.
- Pieczemy w 190 przez około 40 minut aż kruszonka złapie złocisty odcień brązu.
A jaki jest Twój ulubiony sposób przyrządzania rabarbaru?
0 komentarze