Rabarbarowe crumble

27 kwietnia 2016


Nareszcie nadszedł czas na rabarbar. Wprost nie mogłam się go doczekać. Zawsze przywodzi mi na myśl  słodkie wspomnienie beztroskiego dzieciństwa. Uwielbiam wykorzystywać go w ciastach. Uwielbiam robić z niego super orzeźwiający kompot. Ale najbardziej lubię zwykłe, szybkie i super proste rabarbarowe crumble z gałką waniliowych lodów. To mój hit na wiosnę. Nie wiem, co trwa krócej przygotowywanie, czy znikanie z formy. U nas wychodzi na raz.

Składniki:
ok 800 g do 1 kg rabarbaru
70 g cukru
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
 
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki
110 g masła (najlepiej prosto z lodówki)
opakowanie cukru wanilinowego lub 3 łyżki cukru białego
3 łyżki cukru brązowego demerara 
 

Wykonanie:
  • Rabarbar kroimy w małe kawałeczki i wraz z pozostałymi składnikami wrzucamy do garnka. Gotujemy, aż masło całkowicie się rozpuści a rabarbar zacznie zmieniać konsystencję na różowy, gęsty żel, co powinno zająć około 5 minut.
  • Przekładamy całość do formy
  • Przygotowujemy kruszonkę zagniatając składniki ręcznie, a następnie oprószamy nią rabarbar. 
  • Pieczemy w 190 przez około 40 minut aż kruszonka złapie złocisty odcień brązu.
Ja podaję z gałką lodów waniliowych. Jeśli macie w domu  kokilki, proponuję przyrządzić osobne crumble dla każdego z domowników. Serwować pozostawione w małych naczynkach ułożonych na większym talerzy z gałką lodów na boku.  Ma to bardziej elegancki wyraz niż crumble wyjęte prosto z formy. Proste prawda? W sam raz na weekend majowy.
 

A jaki jest Twój ulubiony sposób przyrządzania rabarbaru?

 
 

Zobacz także

0 komentarze